Muzeul Avram Iancu Câmpeni

Localitatea: Câmpeni
Adresa: str. Revoluţiei 1848
Telefon: 0258771215
Conducere: custode: Bara Mariana
Persoană de contact: Bara Mariana

Scurtă descriere


Prima sala a muzeului prezinta cu ajutorul unor piese si a unor materiale specifice, istoria veche si straveche a zonei Muntilor Apuseni. În cea de-a doua, sunt expuse manuscrise si obiecte referitoare la momentul constituirii statelor feudale românesti, un rol important reprezentându-l, în cadrul expozitiei, "momentul Mihai Viteazul " si înfaptuirea primei uniri a celor trei tari române. În urmatoarea sala sunt surprinse evenimente din secolul al XVIII-lea, cu referire special la rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan.

Ultima sala a muzeului, atât prin amplasarea cât si prin tematica sa, poate fi considerata spatiul central al institutiei din Câmpeni. Aici gasim piese,imagini, documente, texte exemplificative privind evenimentele revolutionare din Muntii Apuseni din 1848-1849 si referitoare la personalitatea cea mai pregnanta a acestora, Avram Iancu.

Tot aici sunt expuse texte cuprinzând referiri la Revolutie sau la jubileul din 1924, când s-au sarbatorit 100 de ani de la nasterea eroului national. Exista si macheta statuii "Craiului Muntilor" executata de Constantin C. Barbat si poate fi vazut chiar si testamentul lui Avram Iancu.

A ramas celebru în istorie un pasaj din acest testament: “Unicul dor al vietii mele e sa-mi vad natiunea fericita, pentru care dupa puteri am lucrat pâna acum, durere fara mult succes, ba tocmai acum cu întristare vad ca sperantele mele si jertfa adusa sa prefac în nimica".

De altfel, întreg muzeul este adapostit chiar în casa în care, acum 150 de ani, si-a desfasurat activitatea Cartierul General al armatelor lui Avram Iancu, ce era la vremea respectiva prefect al "Legiunii Auraria Gemina".

 

 

 Ultima actualizare: 14.04.2016
» Lista completă